Naptár

2024. április 15–19..

Egyetemi Anyanyelvi Napok

2024. április 20..

Eötvös József Kárpát-medencei középiskolai szónokverseny

2024. április 24. – május 3..

A magyar nyelv hete

 

Tovább...

 

Nemzeti Kulturális Alap


Magyar Nyelvtudományi Társaság


Magyar Nyelvtudományi Társaság Magyartanári Tagozat


Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Szakmódszertani Központ


Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ

Murányi Sarolta

Újra fiatal szónokokkal telt meg az ELTE BTK kari tanácsterme

 

Kedves Olvasók!

 

A többévnyi online formába kényszerült szervezés és lebonyolítás után az idei Eötvös József Kárpát-medencei középiskolai szónokverseny döntőjét 2022. április 9-én jelenléti formában rendezhettük meg az ELTE BTK kari tanácstermében. A terem kora reggeltől versenyző diákokkal, felkészítő tanárokkal, szülőkkel és érdeklődőkkel telt meg ezen a szombaton. A döntőbe összesen 30 diák jutott, ők azok, akik túljutva az iskolai és a regionális fordulón a legjobban teljesítettek.

A versenyt megnyitó beszédet Farkas Tamás, az ELTE BTK Nyelvtudományi és Finnugor Intézetének igazgatója és Bóna Judit, a verseny főszervezője, az ELTE BTK dékánhelyettese tartották. Ezután a zsűri tagjai és Kiss Róbert Richárd, a zsűri elnöke köszöntötte a versenyzőket. A beszédekben kiemelték, hogy az elmúlt időszak után ez a személyes találkozás nagy jelentőséggel bír a szónokversenyek történetében.

Az Eötvös-szónokversenyen – hagyományosan – a tanulók 30 perc felkészülési idő után 5 perces beszédet mondanak a zsűri előtt a megadott témáról. A feladat tehát rögtönzés. Ez a mostani versenyen is így történt. Idén egy Lincoln-idézetet választottunk a versenyzőknek: „Ha egy fa kivágására hat órám van, akkor négy órán keresztül a fejszét csiszolom, és utána két órát fordítok a fa kivágására.” Ezt az idézetet kellett az előadott beszédben a versenyzőknek értelmezni és ellene vagy mellette érvelni.

A versenyzők felkészülési ideje alatt a jelenlévő érdeklődők, a felkészítő tanárok Pej András retorikatréner előadását hallgathatták meg. Az előadás a nonverbális jelek sokszínű használatába adott betekintést, a gyakorlatban is jól használható eszközöket felsorakoztatva.

A verseny lényegi része, a diákok zsűri előtt előadott beszédei ezután következtek. A beszédek nagyon színvonalasak, jól átgondoltak voltak. A zsűri nap végi összegzésében szerepeltek azok az izgalmas szóképek, humoros fordulatok és lelkesítő gondolatok, amelyeket a fiatal szónokok használtak a beszédeikben. A szónoklatokban megjelentek a retorika sokszínű eszközei mind a szövegek felépítésében, mind a szónokok kiállásában, mind a nonverbális eszközök használatában.

Az ebédszünetben, a zsűri tanácskozása alatt a versenyzők múzeumlátogatással pihenhették ki az izgalmakat. A felkészítő tanároknak és a kísérőknek is tartalmasan telt az eredményekre várakozás. Számukra Liftbeszéd a középiskolában címmel workshopot szerveztünk Deme Andreával. A workshopon részt vevő tanárok a pich műfajának megismerésén túl, saját élményű feladatokon keresztül tapasztalhatták meg a műfaj előnyeit és nehézségeit. Ezek után közös megbeszélés formájában a liftbeszéd műfajának középiskolai hasznosíthatóságát dolgoztuk fel.

A nap legizgalmasabb és legünnepélyesebb pontja az eredményhirdetés volt, ez a zsűri elnökének beszédével kezdődött. Kiss Róbert Richárd összefoglalta a beszédek általános tanulságait, és a díjazottakat egyesével is értékelte. Minden résztvevő és felkészítő tanára átvehették az ajándékcsomagokat. Az első helyezett szónok és felkészítő tanára pénzjutalomban is részesült. A versenyen a nézők szavazatai alapján kiosztottunk egy közönségdíjat is.

 

Az idei verseny díjazottjai:

1. helyezett: Veress Szabolcs, Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium, felkészítő tanára: Kiss-Valickó Eszter

2. helyezett: Bódis Bence, Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola, felkészítő tanára: Póti Csilla

3. helyezett: Szarvas Jácint, Szent István Gimnázium, felkészítő tanára: Jakab Katalin Edit

4. helyezett: Muhari Bálint, Szent István Gimnázium, felkészítő tanára: Bóka Gábor

5. helyezett: Lezsák Botond, Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium, felkészítő tanára: Maksa Katalin

6. helyezett: Hegyi Lili Gerda, Lovassy László Gimnázium, felkészítő tanára: Vondervisztné Kapor Ágnes

7. helyezett: Maczó Gerda, Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium és Kollégium, felkészítő tanára: Szűcsné dr. Harkó Enikő

8. helyezett: Vormair Hanna, Salamon Ernő Gimnázium, felkészítő tanára: Kastal Ottília

9. helyezett: Szabó Krisztina, II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Szakgimnázium, felkészítő tanára: Király Katalin

10. helyezett: Farkas Lili Anna, Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium, felkészítő tanára: Lőrinczy Anna

A közönségdíjat Maczó Gerda vehette át.

 

Köszönjük a támogatóknak, akik lehetővé tették a verseny színvonalas megszervezését, és köszönjük a felkészítő tanárok fáradhatatlan munkáját is, akik nélkül ez a verseny nem jöhetett volna létre.

 

 

 

Budapest, 2022. április 30.

 

Üdvözlettel:

                                                                                                

                                                                                Murányi Sarolta

                                                                            egyetemi tanársegéd

                                                  ELTE BTK Alkalmazott Nyelvészeti és Fonetikai Tanszék


 

Murányi, Sarolta: The Faculty Board Room of ELTE BTK was filled with young speakers again

A cikk letölthető pdf-formátumban, oldalszámozással. 

    

Az írás szerzőjéről

 

Vissza az oldal tetejére 

Vissza a 2022. évi 2. szám tartalomjegyzékéhez

Oldaltérkép                     Szerzőink figyelmébe                     © Magyar Nyelvtudományi Társaság, 2008–