Heller Gábor

Történetmesélő verseny a középiskolákban

 

Kedves Olvasó!

 

A történetmesélés szerves része mindannyiunk életének, még ha ennek legtöbbször nem is vagyunk tudatában. Történeteken keresztül értelmezzük a világot, alakítjuk ki saját identitásunkat, kötjük és ápoljuk kapcsolatainkat, jelöljük ki helyünket a kisebb és nagyobb közösségekben. Úgy tűnik, elérkezett az idő, hogy nyilvános történetmesélő esteken is megosszuk tapasztalatainkat, életünk érdekesebb, fontosabb epizódjait. Ennek a felismerése vezetett három évvel ezelőtt egy történetmesélő sorozat elindításához Igaz történetek címmel a budapesti Mika Tivadar Mulatóban, élő közönség előtt. Az ott elhangzott történeteket az Igaz történetek podcastban lehet meghallgatni az okostelefonok podcastlejátszóján, Spotify-on, illetve az igaztörténetek.hu weboldalon és a Facebookon.

A minta a The Moth volt, amelyet 25 évvel ezelőtt egy amerikai költő-regényíró indított el az Egyesült Államokban. Mára az USA legtöbb nagyvárosában tartanak rendszeresen történetmesélő (storytelling) esteket, klubokban, sörözőkben vagy akár nagy színháztermekben a The Moth égisze alatt. Évente több mint 600 történetmesélő estet tartanak országszerte, és sok tízezer történet hangzott már el nyilvánosan. Az epizódokat az amerikai közszolgálati rádióban havonta egymillióan hallgatják.

A Budapesten tartott történetmesélő esteket a járvány megszakította, de a sorozatot nem: kezdetben online vettük fel a történeteket, az elmúlt évben pedig személyes találkozásokon, de nem közönség előtt.

Már a sorozat indulásánál is az volt a szándékunk, hogy a történetmesélés elsajátítását a középiskolai oktatás részévé tegyük, verseny formájában. Talán felesleges is részletezni, hogy a hatékony történetmesélés milyen előnyökkel jár a diákok számára. Összefoglalva elmondható, hogy a történetmesélés fejleszti a kifejezőkészséget, elősegíti a nyilvános beszéd elsajátítását, segít a tudás, a tapasztalat, az élmény strukturálásában és hatékony, érzékletes bemutatásában. Végül, de nem utolsósorban nagyon hatékony közösségformáló tevékenység.

A tervezett verseny az ELTE Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézete és az Igaz történetek podcast együttműködésében jön létre, reményeink szerint már ebben a tanévben. Bóna Judit habilitált egyetemi docens és Heller Gábor, a podcast főszerkesztő-házigazdája (angol–magyar szakos bölcsész) közösen fejleszti és menedzseli a projektet. Ehhez mindketten sokéves tapasztalattal rendelkeznek: Bóna Judit 2015 óta az Eötvös-szónokverseny főszervezője, Heller Gábor pedig az évek során több mint 100 történetmondót készített fel arra, hogy történetüket a lehető leghatásosabban mondják el, ebben filmdramaturgiai képzettsége és forgatókönyvírói tapasztalata is segítségére van. A verseny megszervezése és menete követi a hasonló versenyekét, így a szónok- és a disputaversenyek mintáját.

Az előkészületek hamarosan befejeződnek, így reményeink szerint tavasszal olvasható lesz a felhívás, és megtarthatjuk az első versenyt. Szeretettel várjuk majd minden szívesen mesélő középiskolás jelentkezését, hiszen mindenkinek van elmesélendő története.

 

Budapest, 2022. november 21.

 

                                                     Köszönettel:

 

                                                                                           Heller Gábor

                                                                   az Igaz történetek podcast főszerkesztője

Heller, Gábor: Storytelling competition in secondary schools

A cikk letölthető pdf-formátumban, oldalszámozással. 

    

Az írás szerzőjéről

 

Vissza az oldal tetejére 

Vissza a 2022. évi 4. szám tartalomjegyzékéhez

Oldaltérkép                     Szerzőink figyelmébe                     © Magyar Nyelvtudományi Társaság, 2008–