Naptár

2024. április 15–19..

Egyetemi Anyanyelvi Napok

2024. április 20..

Eötvös József Kárpát-medencei középiskolai szónokverseny

2024. április 24. – május 3..

A magyar nyelv hete

 

Tovább...

 

Nemzeti Kulturális Alap


Magyar Nyelvtudományi Társaság


Magyar Nyelvtudományi Társaság Magyartanári Tagozat


Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Szakmódszertani Központ


Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ

Kaposi László szerk.

A Magyar Drámapedagógiai Társaság honlapja (Wenczel Imre)

 

 

 

 

A www.drama.hu a magyarországi drámapedagógia és a színházi nevelés jelenének, múltjának és jövőjének legfontosabb információit, folyamatait figyelemmel kísérő és azoknak teret adó internetes portál. A magyar, valamint az európai drámapedagógia jeles képviselőinek honlapjai, továbbá az egyéb drámás és színjátékos weblapok által alkotott hálózat tagja. Szerkesztője Kaposi László. A Magyar Drámapedagógiai Társaság által működtetett honlap csak minőségi adatokat, dokumentumokat közöl. A társaság a Magunkról című ismertetőben így fogalmazza meg szerepét: „Az 1988-ban létrejött egyesület gondozza hazánkban a drámapedagógia és a gyermekszínjátszás területét. Működésének több mint tíz éve alatt a kulturális és oktatási területen egyaránt tevékenykedő magyar civil szervezetek között a domináns egyesületek egyikévé vált a Magyar Drámapedagógiai Társaság: nem lehet ma drámapedagógiáról, tanítási drámáról, gyermekszínjátszásról, de az alapfokú művészetoktatás színművészet-bábművészet ágáról sem beszélni a Magyar Drámapedagógiai Társaság említése nélkül.”

Ez az internetes központ a drámapedagógia és a színházi nevelés iránt érdeklődő vagy az azt művelő szakemberek egyik legfontosabb webes orgánuma és fóruma. A rovatok gazdag, szinte naponta frissülő szakmai anyagai több témakörből merítenek. A portálon a Drámapedagógiai Magazin válogatott számai az 1994-es évfolyamtól letölthetők. Innen annyi ismeretet, tudást szerezhet a látogató, amennyi akár egy doktori disszertációhoz is elegendő lehet. Az azonnali, gyakorlati hasznot hozó, részletes foglalkozástervezetek pedig hiánypótló csemegék az érdeklődő tanárok számára.

A weblap tartalomjegyzékének címszavai révén találhatjuk meg az éppen aktuális vagy a már lezajlott drámás, illetőleg színjátékos rendezvények programismertetőit, összefoglalóit, értékeléseit és visszajelzéseit. Tájékozódhatunk a szakma több irányzatot képviselő pedagógus-, színjátékos, illetve rendezőcsoportjairól és meghatározó egyéniségeiről.  

A portál főbb menüpontjai és almenüi a következők:

Alapoldal – a portál kezdőlapja; a legfontosabb információk az Aktuális rovat hasábjában olvashatók; innen nyílnak a Magunkról, a Vezetőség, a Műhelyek, valamint az angol, a francia és a német nyelvű változat oldalai;

– a Drámapedagógia gyűjtőcím alatt találhatók a DRÁMAjátékos hírlevél, a Szakkönyvek, az Oktatófilmek, a DPM (magazin), a Játéktár, az Adattár és az Érettségi almenük;

– a Társulatokon belül a Kerekasztal, a Káva, a Programok, társulatok menüpontok között választhatunk;

– a Gyermekszínjátszás cím alatti gombok vezérelnek el a Fesztiválok és a Képzések oldalakra;

– a Kapcsolatok cím alatt a Hasznos linkek, valamint a dramaped.lap.hu elérhetőségeit találjuk;

– a menüpontokat a Galéria és a Fórum linkjei zárják.

A DRÁMAjátékos hírlevélben az izgalmas szakmai eseménysorozatok kronológiai jegyzeteit olvashatjuk – 2005-től napjainkig valamennyi hírlevél letölthető a weblapról. Az archív dokumentumok – a meglehetősen friss játékgyűjtemények, a drámapedagógiai magazinok, a képek, a filmrészletek vagy a weblap információi nyomán könnyen hozzáférhető oktatófilmek – között a drámapedagógia iránt érdeklődő szakember is eredményesen és örömmel böngészhet. A drámatanárok mellett a színjátszó-rendezők is sok érdekes és értékes információra bukkanhatnak. A fórum és a levelezés gyors segítséget nyújthat a (néha nem csupán szakmai) problémák megoldásában.

„Szeretne drámapedagógiai vagy színjátszó-rendezői tanfolyamon részt venni és tanúsítványt szerezni?” – kérdezhetné reklámszöveggel a portál, de nem tesz ilyet.  Ehelyett ismerteti azokat a lehetőségeket, amelyek alkalmat adnak a tanulásra, a gyakorlásra, esetleg bizonyítvány vagy másoddiploma megszerzésére. A kínált tanfolyamok szinte mindig „telt házzal” dolgoznak. Napjainkban már érettségizni is lehet drámajáték tantárgyból. Ennek eredményessé tételéhez talán megkerülhetetlen a drámapedagógiai portál vonatkozó dokumentációs anyaga. Ha valaki őszinte véleményt mondó, segíteni kész, szakértő zsűrit szeretne hívni színköri produkciójának megítélésére, bátran megkeresheti a www.drama.hu által jegyzett szakembereket.

Kiemelendő, hogy a portál mindig friss, a különböző színjátszófesztiválok aktuális felhívásait, helyszíneit és időpontjait közlő oldalakkal várja látogatóit. Jó példa erre a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó programjait közlő anyag.

A Magyar Drámapedagógiai Társaság portálja a címszóban jelzett szakma minden igényt kielégítő internetes otthona. A portált nemcsak a drámatanárok böngészhetik haszonnal, hanem a sok fontos információ és a remek ötletek révén valóságos kincsesbányája lehet a magyartanároknak, a tanítóknak, sőt minden pedagógusnak is.

 

Az írás szerzőjéről

 

 

Vissza az oldal tetejére

Vissza a 2008. 1. szám tartalomjegyzékéhez

Oldaltérkép                     Szerzőink figyelmébe                     © Magyar Nyelvtudományi Társaság, 2008–