Kaposi László szerk.

A Magyar Drámapedagógiai Társaság honlapja (Wenczel Imre)

 

 

 

 

A www.drama.hu a magyarországi drámapedagógia és a színházi nevelés jelenének, múltjának és jövőjének legfontosabb információit, folyamatait figyelemmel kísérő és azoknak teret adó internetes portál. A magyar, valamint az európai drámapedagógia jeles képviselőinek honlapjai, továbbá az egyéb drámás és színjátékos weblapok által alkotott hálózat tagja. Szerkesztője Kaposi László. A Magyar Drámapedagógiai Társaság által működtetett honlap csak minőségi adatokat, dokumentumokat közöl. A társaság a Magunkról című ismertetőben így fogalmazza meg szerepét: „Az 1988-ban létrejött egyesület gondozza hazánkban a drámapedagógia és a gyermekszínjátszás területét. Működésének több mint tíz éve alatt a kulturális és oktatási területen egyaránt tevékenykedő magyar civil szervezetek között a domináns egyesületek egyikévé vált a Magyar Drámapedagógiai Társaság: nem lehet ma drámapedagógiáról, tanítási drámáról, gyermekszínjátszásról, de az alapfokú művészetoktatás színművészet-bábművészet ágáról sem beszélni a Magyar Drámapedagógiai Társaság említése nélkül.”

Ez az internetes központ a drámapedagógia és a színházi nevelés iránt érdeklődő vagy az azt művelő szakemberek egyik legfontosabb webes orgánuma és fóruma. A rovatok gazdag, szinte naponta frissülő szakmai anyagai több témakörből merítenek. A portálon a Drámapedagógiai Magazin válogatott számai az 1994-es évfolyamtól letölthetők. Innen annyi ismeretet, tudást szerezhet a látogató, amennyi akár egy doktori disszertációhoz is elegendő lehet. Az azonnali, gyakorlati hasznot hozó, részletes foglalkozástervezetek pedig hiánypótló csemegék az érdeklődő tanárok számára.

A weblap tartalomjegyzékének címszavai révén találhatjuk meg az éppen aktuális vagy a már lezajlott drámás, illetőleg színjátékos rendezvények programismertetőit, összefoglalóit, értékeléseit és visszajelzéseit. Tájékozódhatunk a szakma több irányzatot képviselő pedagógus-, színjátékos, illetve rendezőcsoportjairól és meghatározó egyéniségeiről.  

A portál főbb menüpontjai és almenüi a következők:

Alapoldal – a portál kezdőlapja; a legfontosabb információk az Aktuális rovat hasábjában olvashatók; innen nyílnak a Magunkról, a Vezetőség, a Műhelyek, valamint az angol, a francia és a német nyelvű változat oldalai;

– a Drámapedagógia gyűjtőcím alatt találhatók a DRÁMAjátékos hírlevél, a Szakkönyvek, az Oktatófilmek, a DPM (magazin), a Játéktár, az Adattár és az Érettségi almenük;

– a Társulatokon belül a Kerekasztal, a Káva, a Programok, társulatok menüpontok között választhatunk;

– a Gyermekszínjátszás cím alatti gombok vezérelnek el a Fesztiválok és a Képzések oldalakra;

– a Kapcsolatok cím alatt a Hasznos linkek, valamint a dramaped.lap.hu elérhetőségeit találjuk;

– a menüpontokat a Galéria és a Fórum linkjei zárják.

A DRÁMAjátékos hírlevélben az izgalmas szakmai eseménysorozatok kronológiai jegyzeteit olvashatjuk – 2005-től napjainkig valamennyi hírlevél letölthető a weblapról. Az archív dokumentumok – a meglehetősen friss játékgyűjtemények, a drámapedagógiai magazinok, a képek, a filmrészletek vagy a weblap információi nyomán könnyen hozzáférhető oktatófilmek – között a drámapedagógia iránt érdeklődő szakember is eredményesen és örömmel böngészhet. A drámatanárok mellett a színjátszó-rendezők is sok érdekes és értékes információra bukkanhatnak. A fórum és a levelezés gyors segítséget nyújthat a (néha nem csupán szakmai) problémák megoldásában.

„Szeretne drámapedagógiai vagy színjátszó-rendezői tanfolyamon részt venni és tanúsítványt szerezni?” – kérdezhetné reklámszöveggel a portál, de nem tesz ilyet.  Ehelyett ismerteti azokat a lehetőségeket, amelyek alkalmat adnak a tanulásra, a gyakorlásra, esetleg bizonyítvány vagy másoddiploma megszerzésére. A kínált tanfolyamok szinte mindig „telt házzal” dolgoznak. Napjainkban már érettségizni is lehet drámajáték tantárgyból. Ennek eredményessé tételéhez talán megkerülhetetlen a drámapedagógiai portál vonatkozó dokumentációs anyaga. Ha valaki őszinte véleményt mondó, segíteni kész, szakértő zsűrit szeretne hívni színköri produkciójának megítélésére, bátran megkeresheti a www.drama.hu által jegyzett szakembereket.

Kiemelendő, hogy a portál mindig friss, a különböző színjátszófesztiválok aktuális felhívásait, helyszíneit és időpontjait közlő oldalakkal várja látogatóit. Jó példa erre a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó programjait közlő anyag.

A Magyar Drámapedagógiai Társaság portálja a címszóban jelzett szakma minden igényt kielégítő internetes otthona. A portált nemcsak a drámatanárok böngészhetik haszonnal, hanem a sok fontos információ és a remek ötletek révén valóságos kincsesbányája lehet a magyartanároknak, a tanítóknak, sőt minden pedagógusnak is.

 

Az írás szerzőjéről

 

 

Vissza az oldal tetejére

Vissza a 2008. 1. szám tartalomjegyzékéhez

Oldaltérkép                     Szerzőink figyelmébe                     © Magyar Nyelvtudományi Társaság, 2008–